Feminist Pencil presents: Heroine of Our Time

Feminist Pencil presents

 

HEROINE OF OUR TIME

 

An exhibition of women's social graphic art. The main issue is the heroine of our time, not the hero.
Åpning lørdag 10. mai kl. 17.00, Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn.

 

Utstillingen er også åpen søndag 11, søndag 18, lørdag 24. og søndag 25.
mai, samt lørdag 7. og søndag 8. juni kl. 12-16.
Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn Toftesgate 69 Oslo

Utstillingsåpning av Den feministiske blyant, en utstilling med russiske kunstnere som jobber i det grafiske feltet og tar opp feminisme og sosiale tema i Russland.

Kuratorer: Nadia Plungian og Victoria Lomasko
Kunstnere: Victoria Lomasko, gatekunstgruppa Zoa Art, gruppen Gandhi, Street Art Faction of Feminist Initiative, Smart Mary (Umnaya Masha), Yana Smetanina, Ilmira Bolotyan, Anna Repina, Hagra og Semolina (Mannaya Kasha).

Høsten 2012 ble utstillingen Feminist Pencil vist i Moskva som en av de første feministiske utstillingene etter Sovjetunionens fall i Russland.
Utstillingen markerer seg som en viktig hendelse både i russisk samtidskunst og samfunn. Utstillingen viste grafikkbasert kunst i skjæringspunktet mellom feminisme og kunst, skapt av seks kvinnelige kunstnere. 10. Mai åpner utstillingen på Galleri 69, Grünerløkka Lufthavn i Oslo. Dette skjer i samarbeid med The First Supper Symposium, 2014; Second Course.

I Oslo presenterer kuratorene Victoria Lomasko og Nadia Plungian en positiv versjon av den Feministisk Blyant: HEROINE OF OUR TIME

Utstillingen har en kompleks tilnærming til dokumentasjonen av russiske kvinners situasjon i dag: hvordan de lever både i byer og provinser, hvordan samfunnet behandler dem og hvordan de jobber for å både bli hørt og for politisk og sosial endring. Virkemidlene er stensiler, klistremerker, linosnitt, tegning, tegneserier, veggmalerier m. m.
I form av grafiske reportasjer, formidler kunstneren Victoria Lomasko fortellinger om prostituerte kvinners hverdag i Nizhny Novgorod. En kritikk av det Russiske rettssystemet kommer frem gjennom disse fortellingene, og trekker sådan en parallell til kritikken Pussy Riot utøver etter selv å ha vært offer for en korrupt rettsprosess. Gatekunstgruppen Zoa Art diskuterer i en serie stickers kvinners situasjon i alkoholiserte familier og fysisk vold utøvd mot kvinner av sin partner. Et stensilbasert verk av gruppen Gandhi tar for seg kvinners fravær i det offentlige rom, mens gruppen Street Art Faction of Feminist Initiative oppfordrer kvinner til å danne kollektiver for å komme ut av voldelige nære relasjoner. Smart Mary (Umnaya Masha) kommenterer dessuten Russlands LHBT-fientlige lover ved å se på noen av konsekvensene disse har for jenter på skolen, eldre kvinner og kvinner i politiet. Utstillingen viser også prosjektet til Yana Smetanina. Dette handler om de fortiede kvinnelige menneskerettighetsaktivistene og deres nærmest usynlige tilstedeværelse i media. Ilmira Bolotyan illustrerer sin venninnes historie, som omhandler livet som nonne i et russisk-ortodoks kloster. Anna Repina presenterer en plakatserie mot vold i nære relasjoner, mens Hagra viser plakater som kritiserer kvinners eksklusjon fra mannsdominerte sportsgrener. Mannaya Kashas verk, Feminist Banner, fungerer som en innledning til utstillingens prosjekt, ved å være et verk dedikert til kvinner fra alle sosiale lags kombinerte motstand.

Feminist Pencil er kuratert av kunsthistorikeren Nadia Plungian (Moskva), og kunstneren Victoria Lomasko. Lomasko er en av Russlands mest kjente kunstnere innenfor sitt medium. Kunstpraksisen hennes kjennetegnes av en grafisk og kritisk tilnærming til samfunnsmessige spørsmål. Hun er i tillegg aktivist, og har initiert utdanningsprogrammer I kunst for innsatte tenåringer og kuratert bl.a utstillingsprosjektet Drawing in the Court.
Nadia Plungian forsker på bilder av kvinner i Sovjetunionen på tretti-, førti- og femtitallet. Hun har også breddekunnskap om ulike feministgrupper og deres manifestasjoner i sovjet-tiden.

Feminist Pencil har vært en del av Media Impact som ble nominert til den russiske prisen for innovasjon i året 2013. Deler har også blitt vist på Triennalen i Bergen; Mandag begynner på lørdag og på utstillingen Reconstruction, documenting art scene of the 1990s in Moscow.

Mer informasjon om Feminist Pencil:
http://wordswithoutborders.org/Informasjon> http://wordswithoutborders.org/
Informasjon om utstillingen The Feminist Pencil 2, vist i Russland:
http://english.mediaudar.net/

Flere arrangement i paralellprogrammet til The First Supper Symposium:

Lørdag 10. mai vises også Milo Raus film: Moskva-prosessen kl. 18.30 på Café Mir, Grünerløkka Lufthavn. Filmen er en del av parallellprogrammet The First Supper Symposium; Second Course.

Søndag 11. mai er det artist talk og screening av Goshka Macugas film:
Non-Consensual Act kl. 19.00 på Kunstnernes Hus.

Mandag 12. mai vises utstillingen Mordovlag av Lusine Djanyan og Alexey Knedlyakovsky på plassen utenfor Chateau Neuf kl. 16.30

Mandag 12. mai er det symposium i storsalen på Chateau Neuf: Pussy Riot
møter Judith Butler sammen med Rosi Braidotti og Viktor Misiano.

Billetter, mandag 12. mai til salgs på www.billettservice.n

Sjekk ut programmet på Program 2014

Velkommen!
 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.
Web: HC Eriksson